Τηλ: 2106630360 - 2106632355  Fax: 2106632949  e-mail: mail@gym-spaton.att.sch.gr

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ (Σχ. Έτος 2012-13)

ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ-ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΝΗΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου και την Πέμπτη 25 Απριλίου το 1ο Γυμνάσιο Σπάτων διοργανώνει διημερίδα, μέσα στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες: 90 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης.»
Η διημερίδα θα ξεκινήσει με βιωματικά εργαστήρια στα οποία οι μαθητές θα ακούσουν ιστορικούς και συγγραφείς που θα μιλήσουν με θέμα «Πώς το ζήτημα των αλησμόνητων Πατρίδων αποτέλεσε κίνητρο συγγραφικής έρευνας και δράσης για τους ίδιους».
Οι 40 μαθητές που θα λάβουν μέρος στον ανοικτό διάλογο με τους συγγραφείς , παίρνουν μέρους στο project με ιστορική έρευνα ή συμμετέχουν στην κατασκευή video. Οι υπόλοιποι 26 μαθητές των τμημάτων Γ1, Γ3, Γ4 διάβασαν λογοτεχνία με θέμα τις αλησμόνητες πατρίδες. Παράλληλα κάποιοι από αυτούς συμμετέχουν σε πρόγραμμα ζωγραφικής με θέμα τοπιογραφία από τις πατρίδες που αναλύουμε στο project, ή ακόμα συμμετέχουν στη χορωδία με μουσική θεματολογία από τη Θράκη, τον Πόντο και τη Μ. Ασία ή πάλι στην εκμάθηση σχετικών τοπικών χορών.
Οι ομιλητές μας θα είναι ο κ. Ε. Μαυρουδής συγγραφέας ιατρός , η κ. Δ. Καρακουσόγλου οδοντίατρος και ιστορική ερευνήτρια, ο κ. Η. Μαγκλίνης δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Στη συνέχεια οι μαθητές της Γ΄ τάξης θα παρακολουθήσουν 2 ντοκιμαντέρ με θέμα την Ίμβρο και την Τένεδο στην πορεία του ιστορικού χρόνου και τίτλο «Ίμβρος και Τένεδος της λήθης και της μνήμης» που υποστηρίζονται από το ΙΔΙΣΜΕ με ευθύνη τηςκ. Σαρίογλου και έγιναν υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Κων/πόλεως. Μουσική και τραγούδια στη συνέχεια από τις αλησμόνητες πατρίδες από τη χορωδία του σχολείου μας.
Κατά τη δεύτερη μέρα, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με παρουσίαση των projects των μαθητών, που θα γίνει με τη μορφή θεματικού πάζλ, ώστε να καλύψουμε το σύνολο του θέματος, αλλά και να ακουστούν αποσπάσματα εργασιών, από όλους τους συμμετέχοντες μαθητές.
Ένα βίντεο, που κατασκευάζουν οι μαθητές, θα τρέχει παράλληλα ως θεματικό χαλί στη διάρκεια της παρουσίασης.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει προβολή ταινίας με θέμα την ιστορία του Πόντου, ευγενική χορηγία του Συλλόγου Ποντίων Αρτέμιδος-Σπάτων.
. Θα ακολουθήσουν χοροί με συμμετοχή των μαθητών, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με εδέσματα αγαπημένα της Θράκης, της Μ. Ασίας και του Πόντου, κατασκευασμένα απ’ τους μαθητές.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης και την υποστήριξη της ιστορικής έρευνας έχει αναλάβει η ιστορικός – φιλόλογος κ. Μ. Τσακίρη. Την επιμέλεια των ζωγραφικών έργων έχει η κ. Σ. Οικονομάκη, καθηγήτρια καλλιτεχνικών. Την διδασκαλία της μουσικής έκανε η κ. Αικ. Παπαδοπούλου και η διδασκαλία των χορών οι κ. Μ. Τραγά και Ε. Λάγαρη, γυμνάστριες.
Στόχος της προσπάθειας μας και αρχική της ιδέα που ξεκίνησε να οργανώνεται τον Οκτώβριο του 2012, είναι οι μαθητές μας να εξοικειωθούν με την ιστορική γνώση, την παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό στις πρωτογενείς ρίζες του, αλλά και να κατανοήσουν πως τα στοιχεία αυτά εμφιλοχωρούν στη σύγχρονη πραγματικότητα που εκείνοι βιώνουν.
Σ’ έναν τόπο γεμάτο από μνημεία πολιτισμού και μνήμες ιστορίας δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι ως δάσκαλοι και παιδαγωγοί, ούτε έχουμε το δικαίωμα να στερούμε από τα παιδιά το δικαίωμα στη δημιουργία και στο όραμα και μάλιστα σε μέρες κρίσιμες, όπως αυτές που διερχόμαστε ως άτομα, αλλά και ως έθνος.
Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσους, με αγάπη και σεβασμό προς τη δουλειά των παιδιών, θέλουν να παρακολουθήσουν την εκδήλωσή μας.

Μαρία Τσακίρη
(ιστορικός-φιλόλογος)