Τηλ: 2106630360 - 2106632355  Fax: 2106632949  e-mail: mail@gym-spaton.att.sch.gr

Ανταλλαγή καλών πρακτικών

«Ανταλλαγή καλών πρακτικών»

Τη φετινή χρονιά το σχολείο μας υλοποιεί το παραπάνω πρόγραμμα συνεργαζόμενο με το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα.  

Η ιδέα ξεκίνησε από τη διάθεση συνεργασίας των δύο καθηγητριών γαλλικών των δύο σχολείων, της κ. Μ. Γύπαρη και Β. Γερμανού. Στη συνέχεια, η ιδέα διευρύνθηκε και με τη συνεργασία των δύο καθηγητριών γερμανικών, κ.Α. Τσιάρα και Φ. Μυτιληναίου καθώς και της κ. Σ.Οικονομάκη (εικαστικών), της κ. Μ. Τραγά και κ.Β. Μενίκη που ανέλαβαν το κομμάτι της διαμεσολάβησης.

 

Η πρώτη δράση έγινε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου:

Ομάδα 70 μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου μας (Γ3-Γ4-Γ5) επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα. Τους μαθητές συνόδεψαν ο Διευθυντής του σχολείου μας Π. Δημαράς και οι καθηγήτριες κυρίες Μ. Γύπαρη (γαλλικών), Σ. Οικονομάκη (εικαστικών), Μ. Τραγά (φυσικής Αγωγής) και Α.Τσιάρα (γερμανικών).

Μας καλωσόρισαν ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Γέρακα (ως πέρυσι του 1ου Γυμνασίου Σπάτων), κ. Θ Κουρτέσης και οι καθηγήτριες κ.Β. Γερμανού (γαλλικών), κ. Φώφη Μυτιληναίου (γερμανικών) και κ. Βίλμα Μενίκη (θεολόγος)

Συγκινητική υπήρξε η παρέμβαση των δύο Διευθυντών κ. Κουρτέση από την πλευρά του 1ου Γυμνασίου Γέρακα και κ. Δημαρά του 1ο Γυμνασίου (ως πέρυσι του 1ου Γυμνασίου Γέρακα)!

Τα παιδιά χειροκρότησαν τους πρώην και νυν Διευθυντές τους και σε ένα πολύ ζεστό και ευχάριστο κλίμα ξεκίνησε η παρουσίαση σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε προετοιμαστεί. Σημειωτέον ότι τεχνική υποδομή του 1ου Γυμνασίου Γέρακα ήταν εξαιρετική ώστε υποστηρίχθηκε άψογα η όλη παρουσίαση.

Αρχικά έγινε προβολή του Σχολικού Ανταλλακτηρίου (προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) του 1ου Γυμνασίου Σπάτων, μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας στην επαναχρησιμοποίηση /ανακύκλωση των υλικών.

Στη συνέχεια η καθηγήτρια των εικαστικών του 1ου Γυμνασίου Σπάτων κ. Σ. Οικονομάκη παρουσίασε την εικαστική έκθεση με θέμα «Μια Δεύτερη ζωή» από τις δημιουργίες των μαθητών με άχρηστα υλικά, που πήραν νέα ζωή και νέα μορφή! Δείγματα αυτής της εξαιρετικής δουλειάς προσφέρθηκαν ως δώρα από το 1ο Γυμνάσιο Σπάτων στο 1ο Γυμνάσιο Γέρακα: μία ξύλινη σχολική καρέκλα που απέκτησε άλλο στυλ με την τεχνική του ντεκουπάζ κι ένα γυάλινο βάζο με άμμο και «μήνυμα» τη «Μεσόγειο» από το τραγούδι του Ζωρζ Μουστακί σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου.

Ακολούθησε ένας τομέας με τον οποίο ασχολήθηκαν και τα δυο σχολεία: η σχολική Διαμεσολάβηση. Απ’ το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα η κ. Βίλμα Μενίκη, παρουσίασε βίντεο σχετικό με την ενσυναίσθηση και εισήγαγε στην έννοια αυτή λύνοντας και ενδεικτικές απορίες για το θέμα. Από το 1ο Γυμνάσιο Σπάτων η κ. Μάρθα Τραγά, εισήγαγε στις βασικές αρχές της διαμεσολάβησης και ομάδες μαθητών, πολύ επιτυχημένα, παρουσίασαν (με δραματοποίηση) ενδεικτικό παράδειγμα καλής διαμεσολάβησης στα ελληνικά και γαλλικά και κακής διαμεσολάβησης στα ελληνικά και γερμανικά.

 

Τέλος το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα παρουσίασε βίντεο των μαθητών με εικόνες από την πόλη του Γέρακα ενώ η παρουσίαση είχε εκτεθεί και στην αίθουσα με κολλάζ σε χαρτόνι.

Η συνάντηση έκλεισε με κέρασμα που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές των δύο τμημάτων Γ2‘ και Γ4‘ του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, με πολλά αλμυρά (τυροπιτάκια κλ.) και γλυκά εδέσματα  (crêpres au chocolat) αλλά και χυμούς, τους φιλοξενούμενους μαθητές και τους καθηγητές τους.

Οι μαθητές των δυο σχολείων γνωρίστηκαν σε ένα πολύ θετικό και εγκάρδιο κλίμα. Συζήτησαν για τα σχολεία τους και έδωσαν ραντεβού για επόμενη συνάντηση. Η συνεργασία θα συνεχιστεί διασχολικά με την επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Γέρακα στο 1ο Γυμνάσιο Σπάτων το Φεβρουάριο του 2018, όπου θα ασχοληθούν και με επιπλέον θέματα στα πλαίσια προγραμμάτων των δύο σχολείων, των μαθημάτων (ξένες γλώσσες, φυσική αγωγή κ.ά) παρουσίασης υποδομών (σχολικό ανταλλακτήριο-βεστιάριο-εργαστήρια ξένων γλωσσών-εικαστικών-τεχνολογίας-μουσικής και κλειστό γυμναστήριο 1ου Γυμνασίου Σπάτων όπου και θα διεξαχθεί φιλικό παιχνίδι με μικτές ομάδες απ’ τα δυο σχολεία.

Ο απόηχος της αυτής της πρώτης συνάντησης ήταν εξαιρετικός κατά γενική ομολογία όλων των συνεργαζόμενων καθηγητών και μαθητών!

Η καλή αυτή πρακτική ελπίζουμε να συνεχιστεί και με άλλα σχολεία!