Τηλ: 2106630360 - 2106632355  Fax: 2106632949  e-mail: mail@gym-spaton.att.sch.gr

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 45 μαθητές από την Γ ΄γυμνασίου επισκέφτηκαν την έκθεση εικαστικών “πόλις-ροές-ένταση-ώσμωση” του ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης που εντάσσεται στο project “Καθιέρωση και προβολή διεθνών θεσμών σύγχρονου πολιτισμού στην Αττική¨ στο πλαίσιο των ημερών ευρωπαΐκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2017.
Το θέμα αφορά στην νέα ευρωπαΐκή πραγματικότητα, όπως αυτή προκύπτει από την ώσμωση ανθρώπων και λαών και την επίδραση των νέων προσφυγικών ροών. Συνεπώς αγγίζει πρωτίστως την ελληνική κοινωνία ηθικά και πρακτικά.
Το πρόγραμμα άριστα προσαρμοσμένο παρουσιάστηκε στους μαθητές μας με video art και μέσα από έκθεση ζωγραφικής και εγκατάστασης.
Σημαντική παρατήρηση η έντονη συμμετοχή “χαμηλών” μαθητών που τους κέρδισε η τέχνη Τα παιδιά ενσάρκωσαν τα θέματα από τους πίνακες και τα ερμήνευσαν με το δικό τους τρόπο. Ήρθαν σε επαφή με τους καλλιτέχνες που είχαν την ευγένεια να μας ξεναγήσουν οι ίδιοι στο χώρο και ανέπτυξαν μαζί τους διάλογο προσέγγισης των έργων τους . Με ενδιαφέρουν παρέλαβαν τον κατάλογο της έκθεσης που πήραν ως αναμνηστικό δώρο.
Ευχαριστούμε θερμά τους κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο πρόεδρο του ιδρύματος και την κυρία Λιάδη εμψυχώτρια υλοποίησης δράσεων για την υποδοχή και την προσαρμογή του προγράμματος στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας.
Διοργανώτρια της εκδήλωσης η φιλόλογος Μαρία Ν. Τσακίρη, συνοδοί καθηγητές ο κ. Η. Αλεξίου και η κ. Σ. Οικονομάκη.

Φωτογραφίες

Στις 2/10 γιορτάστηκε στο σχολείο μας η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις στο προαύλιο (στα γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου) στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας. Οι μαθητές μέσα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι» αγωνίστηκαν με σεβασμό, δικαιοσύνη και καθαρότητα απέναντι στους αντίπαλους συμμαθητές τους, καθώς επίσης και εμπιστοσύνη στη σφυρίχτρα του διαιτητή-μαθητή.
Μέσα από τον ιδρώτα και το γέλιο των παιδιών δόθηκε έμφαση στο μαζικό αθλητισμό και στη «διά βίου» άθληση, με σκοπό την απόλαυση των ωφελειών της γύμνασης μέσα από το παιχνίδι χωρίς φανατισμό.

 Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τράγα Μάρθα
Λάγαρη Έφη

Τη Δευτέρα 30.10.2017, πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη πια για την Γ΄ γυμνασίου επίσκεψη στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, με τρία τμήματα του σχολείου μας τα Γ3, Γ4 και Γ5. Κάθε φορά η βόλτα αυτή γίνεται απόλαυση! Με μέντορα μας την μεγάλη κυρία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρία Κορνηλία Χατζηασλάνη και το βιβλίο της “Περίπατοι στον Παρθενώνα” και γνώμονα την ταινία: “Παρθενώνας: Μέτρο και Τελειότητα”

Παρθενώνας: μέτρο και τελειότητα from educational.RTV on Vimeo.

προετοιμάστηκαν τα παιδιά ήδη μέσα στην τάξη... και όλα κύλησαν όμορφα και εύκολα... Υπό τους ήχους αρχαίας άρπας ονειρευτήκαμε μία άλλη Ελλάδα στον τρίτο όροφο του Μουσείου, στον όροφο του κυρίως Παρθενώνα, αφού παρακολουθήσαμε εκεί και την μουσειοπαιδαγωγική ταινία που κάναμε με την κυρία Χατζηασλάνη υπό την επίνευση του κυρίου Δ. Παντερμαλή γι’ αυτό το σκοπό. Η θέα του ναού από εκεί μάγεψε τους μαθητές που έδειχναν να μη βαριούνται ούτε λεπτό, αφού διαπίστωναν βιωματικά γνώσεις που είχαν ήδη αποκτήσει. Δήλωσαν συνολικά τις ευχαριστίες τους και τον ενθουσιασμό τους ...με αποτέλεσμα όλη η υπόλοιπη εβδομάδα να περάσει με χαμόγελα και γλυκιά διάθεση!
Συνοδός κι εμψυχωτής μας ο Διευθυντής του σχολείου, που πολύ τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, όπως και οι καθηγήτριες κ. Μάρθα Τραγά και κ. Αλεξάνδρα Λέκκα, που με βοήθησαν στο συντονισμό της ξενάγησης.
Η κούραση φαίνεται αμελητέα, αφού το αποτέλεσμα ευοδώθηκε ! Όταν υπάρχει σύμπνοια και κατανόηση: “Τα πάντα πλήρη θεών”.
Φωτογραφίες
Η υπεύθυνη καθηγήτρια,
Μαρία Ν Τσακίρη

Ιχνηλατώντας τη Θράκη

 Η πολιτιστική ομάδα του Γυμνασίου Σπάτων, εφορμούμενη από το επίκαιρο θέμα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και της Ελληνικής συνέχειας της Θράκης, υποστηρίζει πολιτιστικό πρόγραμμα με γενικό τίτλο “Άκρα Ελλάδας: Ιχνηλατώντας τη Θράκη”.

Ιχνηλατώντας τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα Μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή

KaratheoΤη Δευτέρα 5-2-2018, οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα του 1ου Γυμνασίου Σπάτων «Ιχνηλατώντας τη Θράκη» είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν μέσω Skype στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή και τον Δήμο Κομοτηνής που έκαναν δυνατή την υλοποίηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Οφείλουμε να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά και να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στη Μουσειολόγο Χαρά Μαρκουλάκη η οποία επέδειξε εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας και μας επιφύλαξε μια μοναδική ξενάγηση.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Τσακίρη Μ. , Φιλόλογος Ιστορικός  Μουτάφη Ν. , Μαθηματικός    Οικονομάκη Σ. , Ζωγράφος  Καθηγήτρια Αισθητικής Αγωγής

 

Διημερίδα "Ιχνηλατώντας τη Θράκη"

Πλησιάζει η ...μεγάλη ώρα! 14 κ 15 Μαΐου ,επέτειος των" ελευθέριων" της Θράκης σας περιμένουμε, για να σας αφηγηθούμε θρακική ιστορία με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους!! Οι μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του Γυμνάσιου Σπάτων,

η Νίκη Μουτάφη, η Σοφία Οικονομάκη, ο Ηλίας Αλέξιου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Μάρθα Τραγά, η Έφη Λάγαρη, ο Ηλίας Υφαντής και η Μαρία Ν Τσακίρη, με εμψυχωτή το διευθυντή μας Δημαρά Παναγιώτη...δουλέψαμε με αγάπη και σας περιμένουμε μαζί με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας και φίλους της Θράκης και του σχολείου μας!

 

ixnthr

  • Με επιτυχία χάρη στην προσπάθεια και την θετική ενέργεια των συμμετεχόντων μαθητών, καθηγητών και ομιλητών ολοκληρώθηκε το πολιτιστικό φεστιβάλ με θέμα « Ιχνηλατώντας την Θράκη». Παρουσιάσεις με επιστημοσύνη, αλλά και βιωματική προσέγγιση, ψυχομετρικές δράσεις, πλαισιωμένες από την ναΐφ αισθητική της τέχνης του Ιωάννη Μητράκα ολοκληρώθηκαν με τις υπέροχες παρουσιάσεις των ιστορικών ντοκιμαντέρ “Χάλκη: η σιωπηλή σχολή” και “Ζάππειο Παρθεναγωγείο” του Ι.Δ.ΙΣ.ΜΕ και την λαμπερή παρουσίαση της καθηγήτριας Ειρήνης Σαρίογλου. Η χαρισματική της αφήγηση μας ταξίδεψε στην Βασιλεύουσα της Θράκης, την Κωσταντινούπολη.

            Ο Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν μας ξετύλιξε με ψυχή την πορεία του παππού του, Κωσταντίνου Μαζαράκη προς την Ανατολική Θράκη κι ως τις Σαράντα Εκκλησιές.

            Ο Κωσταντίνος Καραθεοδωρής, με καταγωγή από την Βόσνα της Ανδριανούπολης , μας είπε την ιστορία του δια στόματος μαθητών και επιμέλεια της συναδέλφου Νίκης Μουτάφη. Η μουσειοπαιδαγωγός Χαρά Μαρκουλάκη μας ξενάγησε στο μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή και μας αφηγήθηκε όλες τις λεπτομέρειες της ζωής και της καριέρας του. Ο διευθυντής του ιστορικού και λαογραφικού μουσείου Νέας Ορεστιάδας, Π. Μαυρίδης μας ξενάγησε με αγάπη στην ιστορία της νεότερης πόλης της Ελλάδος απ΄όπου ο Δήμαρχος, Β. Μαυρίδης μας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και πρόσκληση φιλοξενίας.

            Οι μαθητές μας αφηγήθηκαν με μοναδικό βιωματικό τρόπο θρακική ιστορία, τραγούδησαν με την καθηγήτρια κ. Κ. Παπαδόπουλου και τον κ. Η. Υφαντή τραγούδια χαρούμενα και τραμπαλιστά, όπως χαρούμενη σε ήχους και χρώματα είναι όλη η θρακική λαογραφία. Μαθητές της Β΄ Γυμνασίου παρουσίασαν το βυζαντινό παραμύθι “Μια φορά κι ένα καιρό στο Διδυμότειχο” με θέατρο σκιών.

            Μας τίμησε με την παρουσία και την παρουσίαση του έργου του ο ζωγράφος Ι. Μητράκας, τον οποίο εύστοχα προλόγισε η συνάδελφος κ. Σ. Οικονομάκη που με τους μαθητές της φιλοτέχνησαν έργο του, αλλά και βυζαντινό ψηφιδωτό από την Κοσμοσώτειρα Φερρών/Βήρας.

            Συγχρόνως, χαιρέτησαν το συνέδριο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ΄Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο Δήμαρχος Αρτέμιδας-Σπάτων, τα δημοτικά συμβούλια Σπάτων και Παλλήνης, η προϊσταμένη μας αρχή, κ. Στέφανος Κάπελας, φίλοι συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αλλά και προσωπικοί μας φίλοι.

            Αφιερώσαμε το πολιτιστικό φεστιβάλ με πρωτοβουλία των διοργανωτών αλλά και των μαθητών μας στους δύο έγκλειστους στρατιωτικούς μας που συλλήφθηκαν από τους Τούρκους στις Καστανιές της Θράκης και νοερά προσευχηθήκαμε για την επιστροφή τους.

            Μια γεύση γλυκιάς πατρίδας μας άφησε το κλείσιμο του πολιτιστικού φεστιβάλ με την παρουσίαση της καθηγήτριας και αρχιμαγείρισσας της πολίτικης και συλλήβδην θρακικής κουζίνας, της κ. Μ. Εκμετζίογλου που μας ταξίδεψε στην ιστορία της θρακικής διατροφής με τις ειδικές της γνώσεις από τις παιδικές της παραδόσεις αλλά και με την αγάπη της για τους νέους.

            ΟΙ χαρισματικές αφηγήσεις της Μ. Εκμετζίογλου και της Έφης Σαρίογλου είτε έγιναν με “σκονάκια” είτε με λόγια της καρδιάς, δίδαξαν στους μαθητές μας, ότι η αφήγηση της ιστορίας είναι η αφήγηση της καρδιάς μας, όταν την χαράξουμε με αγάπη και συνειδητή επιλογή.

            Ελπίζω να βρήκαμε το στόχο μας και να κλείσαμε μια σχολική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

            Ο φιλόξενος χώρος των αδερφών Μάρκου, το Μουσείου Οίνου, μας έδωσε την ευκαιρία να γίνει πράξη το “ιστορικό” μας όνειρο. Ο συνεδριακός τους χώρος, άρτιος αισθητικά και τεχνολογικά μας προσέφερε όλη την υποδομή προς την κατεύθυνση αυτή. Υπέροχο το σκηνικό, όταν οι μαθητές μας χόρεψαν στους κήπους του συγκροτήματος τους τραμπαλιστούς χορούς της Θράκης υπό την καθοδήγηση των δύο γυμναστριών, της Έφης Λάγαρη και της Μάρθας Τραγά.

            Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές: στον Ηλία Αλεξίου, τη Νίκη Μουτάφη, στην Σοφία Οικονομάκη, στην Κ. Παπαδοπούλου, στον Ηλία Υφαντή, στην Μάρθα Τραγά , στην Έφη Λάγαρη.

            Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς του συλλόγου που μας στήριξαν και πρόσφεραν λουλούδια στους ομιλητές. Ευχαριστούμε το Δήμο Σπάτων Αρτέμιδας, τον Δήμο Ορεστιάδας και το Λύκειο Ελληνίδων. Ευχαριστούμε και πάλι τον διευθυντή μας Παναγιώτη Δημαρά, που ξέρει να ενεργοποιεί τις μυστικές δυνάμεις που κρύβει μέσα του ο Έλληνας δάσκαλος της εποχής μας.

            Κάναμε την κατήφεια δημιουργία και δώσαμε μήνυμα αισιοδοξίας και πολιτισμού τους μαθητές μας!

            Ζήτω στον ελληνικό πολιτισμό!

            Ζήτωσαν οι δάσκαλοι που τον κάνουν πράξη!

            Και εις άλλα πολλά…… με υγεία!!!

                                                                                    Η υπεύθυνη του προγράμματος

                                                                                                Μαρία Ν. Τσακίρη

Δείτε τον ιστότοπο: «Ιχνηλατώντας τη Θράκη»

«Ανταλλαγή καλών πρακτικών»

Τη φετινή χρονιά το σχολείο μας υλοποιεί το παραπάνω πρόγραμμα συνεργαζόμενο με το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα.  

Η ιδέα ξεκίνησε από τη διάθεση συνεργασίας των δύο καθηγητριών γαλλικών των δύο σχολείων, της κ. Μ. Γύπαρη και Β. Γερμανού. Στη συνέχεια, η ιδέα διευρύνθηκε και με τη συνεργασία των δύο καθηγητριών γερμανικών, κ.Α. Τσιάρα και Φ. Μυτιληναίου καθώς και της κ. Σ.Οικονομάκη (εικαστικών), της κ. Μ. Τραγά και κ.Β. Μενίκη που ανέλαβαν το κομμάτι της διαμεσολάβησης.

 

Η πρώτη δράση έγινε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου:

Ομάδα 70 μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου μας (Γ3-Γ4-Γ5) επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα. Τους μαθητές συνόδεψαν ο Διευθυντής του σχολείου μας Π. Δημαράς και οι καθηγήτριες κυρίες Μ. Γύπαρη (γαλλικών), Σ. Οικονομάκη (εικαστικών), Μ. Τραγά (φυσικής Αγωγής) και Α.Τσιάρα (γερμανικών).

Μας καλωσόρισαν ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Γέρακα (ως πέρυσι του 1ου Γυμνασίου Σπάτων), κ. Θ Κουρτέσης και οι καθηγήτριες κ.Β. Γερμανού (γαλλικών), κ. Φώφη Μυτιληναίου (γερμανικών) και κ. Βίλμα Μενίκη (θεολόγος)

Συγκινητική υπήρξε η παρέμβαση των δύο Διευθυντών κ. Κουρτέση από την πλευρά του 1ου Γυμνασίου Γέρακα και κ. Δημαρά του 1ο Γυμνασίου (ως πέρυσι του 1ου Γυμνασίου Γέρακα)!

Τα παιδιά χειροκρότησαν τους πρώην και νυν Διευθυντές τους και σε ένα πολύ ζεστό και ευχάριστο κλίμα ξεκίνησε η παρουσίαση σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε προετοιμαστεί. Σημειωτέον ότι τεχνική υποδομή του 1ου Γυμνασίου Γέρακα ήταν εξαιρετική ώστε υποστηρίχθηκε άψογα η όλη παρουσίαση.

Αρχικά έγινε προβολή του Σχολικού Ανταλλακτηρίου (προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) του 1ου Γυμνασίου Σπάτων, μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης της σχολικής κοινότητας στην επαναχρησιμοποίηση /ανακύκλωση των υλικών.

Στη συνέχεια η καθηγήτρια των εικαστικών του 1ου Γυμνασίου Σπάτων κ. Σ. Οικονομάκη παρουσίασε την εικαστική έκθεση με θέμα «Μια Δεύτερη ζωή» από τις δημιουργίες των μαθητών με άχρηστα υλικά, που πήραν νέα ζωή και νέα μορφή! Δείγματα αυτής της εξαιρετικής δουλειάς προσφέρθηκαν ως δώρα από το 1ο Γυμνάσιο Σπάτων στο 1ο Γυμνάσιο Γέρακα: μία ξύλινη σχολική καρέκλα που απέκτησε άλλο στυλ με την τεχνική του ντεκουπάζ κι ένα γυάλινο βάζο με άμμο και «μήνυμα» τη «Μεσόγειο» από το τραγούδι του Ζωρζ Μουστακί σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου.

Ακολούθησε ένας τομέας με τον οποίο ασχολήθηκαν και τα δυο σχολεία: η σχολική Διαμεσολάβηση. Απ’ το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα η κ. Βίλμα Μενίκη, παρουσίασε βίντεο σχετικό με την ενσυναίσθηση και εισήγαγε στην έννοια αυτή λύνοντας και ενδεικτικές απορίες για το θέμα. Από το 1ο Γυμνάσιο Σπάτων η κ. Μάρθα Τραγά, εισήγαγε στις βασικές αρχές της διαμεσολάβησης και ομάδες μαθητών, πολύ επιτυχημένα, παρουσίασαν (με δραματοποίηση) ενδεικτικό παράδειγμα καλής διαμεσολάβησης στα ελληνικά και γαλλικά και κακής διαμεσολάβησης στα ελληνικά και γερμανικά.

 

Τέλος το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα παρουσίασε βίντεο των μαθητών με εικόνες από την πόλη του Γέρακα ενώ η παρουσίαση είχε εκτεθεί και στην αίθουσα με κολλάζ σε χαρτόνι.

Η συνάντηση έκλεισε με κέρασμα που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές των δύο τμημάτων Γ2‘ και Γ4‘ του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, με πολλά αλμυρά (τυροπιτάκια κλ.) και γλυκά εδέσματα  (crêpres au chocolat) αλλά και χυμούς, τους φιλοξενούμενους μαθητές και τους καθηγητές τους.

Οι μαθητές των δυο σχολείων γνωρίστηκαν σε ένα πολύ θετικό και εγκάρδιο κλίμα. Συζήτησαν για τα σχολεία τους και έδωσαν ραντεβού για επόμενη συνάντηση. Η συνεργασία θα συνεχιστεί διασχολικά με την επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Γέρακα στο 1ο Γυμνάσιο Σπάτων το Φεβρουάριο του 2018, όπου θα ασχοληθούν και με επιπλέον θέματα στα πλαίσια προγραμμάτων των δύο σχολείων, των μαθημάτων (ξένες γλώσσες, φυσική αγωγή κ.ά) παρουσίασης υποδομών (σχολικό ανταλλακτήριο-βεστιάριο-εργαστήρια ξένων γλωσσών-εικαστικών-τεχνολογίας-μουσικής και κλειστό γυμναστήριο 1ου Γυμνασίου Σπάτων όπου και θα διεξαχθεί φιλικό παιχνίδι με μικτές ομάδες απ’ τα δυο σχολεία.

Ο απόηχος της αυτής της πρώτης συνάντησης ήταν εξαιρετικός κατά γενική ομολογία όλων των συνεργαζόμενων καθηγητών και μαθητών!

Η καλή αυτή πρακτική ελπίζουμε να συνεχιστεί και με άλλα σχολεία!